Web4Men - pánský LifeStyle magazín
 -  19/04/2024
Přidat k oblíbeným
CZ EN
 
Úvodní strana  Sport  120 let moderních olympijských her - jak to ale vše začalo?  

 

 

 




 120 let moderních olympijských her - jak to ale vše začalo?

 

 

 

Jak asi všichni víme, olympijské hry vznikly ve starém Řecku, kde se hrály od roku 776 př. n. l. víceméně téměř pravidelně až do roku 393 našeho letopočtu. Průběh olympijských her se ve starověku měnil, v závislosti na panovnících a politické situaci. V době, kdy bylo Řecko ovládnuto Římem, došlo k mírnému úpadku, avšak po ustálení situace nastává nový rozmach. Konec olympijských her byl způsoben příchodem křesťanství, které je jako pohanskou zábavu zakazovalo. Roku 393 je císařem Theodosiem I. Antické hry trvaly zpočátku pouze jeden den, ale s  přibývajícím počtem disciplín se zvyšovala i doba trvání. Běžnou praxí potom bylo, že olympijské hry trvaly pět i šest dní. Mezi disciplíny, které patřily již na starověké olympiádu, se řadí běh, hod diskem, skok do dálky, zápas, box, hod oštěpem a tvrdší forma zápasu - pankration.

V období středověku byly olympijské hry nahrazeny rytířskou kulturou, tehdejší politická situace ani moc nepřála pořádání her, které by měly národy stmelovat. Urození muži raději porovnávali své síly na turnajích než na stadionech. S myšlenku o znovuobnovení olympijské tradice přicházejí osvícenští nadšenci v 17. a 18. století. Mezi ně patří například Johann Bernhard Basedow anebo Johann Christoph Friedrich Gutsmuths. Avšak doba stále nebyla připravena přijmout takovýto druh her a vše muselo ještě uzrát. V roce 1888 se Pierre de Coubertin rozhodl, že za každou cenu obnoví slávu zašlých olympijských her. Začal na svém projektu intenzivně pracovat, sehnal dostatečnou finanční i politickou podporu a roku 1896 se konaly v řeckých Aténách vůbec první moderní olympijské hry.

Olympiáda měla být oslavou těla i ducha, zábavou pořádanou za účelem mírového soutěžení mezi národy. Olympijské hry měly být rovnoprávné pro všechny bez ohledu na politickou příslušnost, rasu či náboženské vyznání. Symbolem se stalo 5 kruhů - říká se, že každý z nich reprezentuje jeden kontinent na Zemi. Důležitou součástí olympijských her jsou také ceremoniály a další různé formality, které se netýkají přímo samotného sportu. Jak bylo zmíněno, první olympijské hry proběhly roku 1896 v Řecku a od té doby probíhaly každé čtyři roky (až na výjimky, kdy se hry vlivem válečných událostí nemohly konat). Po první světové válce však vyplula na povrch myšlenka, že by se kromě již zavedených letních her mohly konat i zimní, v nichž by sportovci změřili síly ve sportech jako lyžování či bruslení. Netrvalo dlouho a roku 1924 byly zahájeny první zimní olympijské hry. Konaly se ve francouzském městě Chamonix. Největších úspěchů dosáhla výprava Spojených států, na druhém místě bylo Finsko a domácí Francie skončila na třetím místě. Československo se s celkovým počtem 10 medailí umístilo na patnáctém místě. Letní olympijské hry v Soči 2014 budou již XXII. zimními olympijskými hrami v dějinách.

 

[MJ 19. 1. 2014]


120 let moderních olympijských her - jak to ale vše začalo? - Sport příspěvky


Vlož svůj příspěvek, zajímavost nebo článek

Přezdívka:
Vaše jméno:
Předmět: *
Komentář: *
Odkaz na stránku:
Foto: (max. 1MB, jpg/jpeg)
Odsouhlasení: Potvrzuji, že jsem se seznámil s podmínkami serveru. Podmínky naleznete i zde.
Položky označené * jsou povinné.






Více z našeho webu




Dívka dne vám přináší vtip

Běží dvě párátka do kopce a předběhne je ježek. První pak říká druhému: „Hej, tos nemohl říct, že nahoru jezdí autobus?“

Zajímavá videa
Upozornění

Tento web je interaktivní a přispívat zde mohou i naši čtenáři. Majitel webu nenese odpovědnost za porušení autorských práv v souvislosti s publikovanými články.

Doporučujeme

 


 

Pro inzerci na našich stránkách nás neváhejte kontaktovat na
 web4men ( zavináč) gmail.com

 
Kurzy měn
EUR Vlajka meny EUR  
GBP Vlajka meny GBP  
USD Vlajka meny USD  
CAD Vlajka meny CAD  
CHF Vlajka meny CHF  
JPY Vlajka meny JPY  
PLN Vlajka meny PLN  
RUB Vlajka meny RUB  
PX50 Vlajka meny PX50  
Počasí
Zajímavé informace
Kovová kráska