Web4Men - pánský LifeStyle magazín
 -  29/03/2024
Přidat k oblíbeným
CZ EN
 
Úvodní strana  Sport  Adrenalinové sporty  

 

 

 




 

  

Adrenalinové sporty
8. listopadu 2008
V tomto článku Vám blíže přiblížím 4 adrenalinové sporty, které stojí za to vyzkoušet.
Jako první Vám představím Aggressive in-line skating, a co si vlastně pod tímto názvem představit? Již z názvu vyplývá, že se jedná o jízdu na kolečkových bruslích, ale v agresivnějším stylu než-li jezdí milovníci fitness bruslení. V aggressive in-line skatingu nejde o to se jen tak projíždět, ale pokud možno najít si taková místa, která jsou pro tento sport jako stvořená, například schody, zábradlí, skokánky, lavičky, vertikální rampy a samozřejmě skateparky.
Pro tento typ bruslení jsou určeny brusle odolnější, vyztužené a hlavně mají botu rozšířenou tak, aby bylo možno naskočit na zábradlí a klouzat se po něm. Ceny těchto bruslí se pohybují v rozmezí 2 až 6 tisíc.
Aggressive in-line skating se dělí na dva druhy, první je „Street“ kdy se vyznavači tohoto sportu prohánějí po ulicích, skáčou po schodech, sjíždějí zábradlí a dělají "psí kusy". Jezdci věnující se streetu volí spíše povolené brusle pro lepší volnost nohou a bruslí. Druhým typem tohoto adrenalinového sportu je tzv. „Vert“. Zde jde o to vylétnout co nejvýše na U-rampě a udělat tam nějaké bláznivé nebo agresivní triky jakými jsou např. salta a rotace. Je potřeba také vybavení, jako jsou chrániče kolen, loktů a samozřejmě helma, která je ve vertu nejdůležitější.
Když chce člověk začít s aggressive in-line skatingem a po čase se účastnit nějakých závodů, měl by nejprve dobře zvládnout jízdu vpřed i vzad na kolečkových bruslích. V začátcích je také vhodné přidat se k nějaké partě lidí, která se svému koníčku již nějakou dobu věnuje. V České republice se věnuje tomuto adrenalinovému sportu mnoho mladých lidí a po celé republice se tak tvoří spousta klubů in-line skatingu. Mezi ty nejvýraznější patří asociace ICC (Inline Czech Community), věnující se převážně streetu a INvertLINE team, který se specializuje na vertikální U-rampu.
Tento typ adrenalinového sportu není vhodný jen pro tvrdé kluky, ale i pro křehké dívky. Takže směle do toho.
Další adrenalinový sport se nazývá Poweriser. Je to nově vyvinutý mechanický postroj na boty. S tímto postrojem dokážete skákat až do výšky 2 metrů a běhat můžete rychlostí až 40 km za hodinu.
Tomu všemu vděčíme speciální pružině, která funguje stejně jako trampolína. Využívá vaší vlastní váhy a energie vložené do tlaku, který na ni vyvinete. Velkým plusem se stává možnost pohybovat se i směrem dopředu a dozadu. Nejen že si při tomto sportu užijete spoustu zábavy, dokonce si zpevníte celé tělo.
Skákací boty jsou vysoké přibližně 40 cm a jejich upevnění na nohy je velice jednoduché a rychlé. Nemusíte mít speciální obuv ani sundávat svojí vlastní. Ze začátku je dobré nechat se jistit nebo se přidržovat něčeho co vás udrží při ztrátě rovnováhy, avšak po 5 minutách budete schopni zcela samostatně chodit a po pár hodinách už skákat.
Poweriser si můžete půjčit, musíte mít však základní výcvik s instruktorem, za který zaplatíte 200 Kč a za samotné propůjčení zaplatíte za 20 minut jen 60 Kč. Pokud přijdete tomuto sportu na chuť tak si boty můžete koupit. Podávají se ve 3 váhových kategoriích 50-70Kg, 70-90Kg a 90-120Kg. Boty se vyrábí i v dětské verzi od 30kg. Jejich cena se pohybuje kolem 11 tisíc a dětská verze se dá pořídit od 3 100 korun.
Pro milovníky zimních sportů nabízím Snowkiting, vše, co k provozování tohoto sportu potřebujete je jen kite, sníh, trocha větru a něco na nohy. Snowkiting je nový adrenalinový sport, kde je rider tažen říditelným kitem (drak za pomoci kterého jezdíte a řídíte směr své jízdy) za pomoci větru po zasněžených pláních hor a výše položených oblastí. S kitem můžete dělat různé triky a skoky bez toho, aniž byste potřebovali jakékoli kopce nebo raily (umělá vyvýšenina pro provádění skoků podobná zábradlí). Vše závisí na tahu kita a především na riderovi, který jej ovládá. Jezdit můžete jak na rovných pláních, tak na zvlněném reliéfu či na horách v kopcovitém terénu. Samozřejmě jezdíte vesměs libovolným směrem a to jak z kopce i do kopce.
V České Republice je dostatek míst, kde lze snowkiting provozovat. A pokud byste snad chtěli trochu cestovat, vyzkoušejte nedaleká slovenská pohoří, kde si krásy snowkitingu užijete bezpochyby na 100%.
Pokud chcete s tímto sportem začít je dobré si udělat kurz. Zde vám zapůjčí kvalitní kite vybavení a naučí vás základy. Za takový to týdenní kurz zaplatíte do 7 000 Kč. A pokud se vám to zalíbí tak, že si budete chtít koupit vlastní vybavení, instruktoři vám rádi poradí s vhodným výběrem.
Musím vás však upozornit, že tento typ sportu je finančně dosti náročný. Kit se dá koupit již od 14 tisíc, ale také za něj můžete zaplatit až 39 tisíc. Další potřebné věci do výbavy jsou trapézy a tzv. bar (kolem 10 tisíc), board (od 15 tisíc) a ochranné pomůcky se speciálním oblečením (cca 5 tisíc). Takže celkově vás tento sport může vyjít až na 50 tisíc korun.
Ti, kteří mají rádi týmové hry a hry, které připomínají výcvik speciálních jednotek by měli vyzkoušet paintball. První zárodky tohoto sportu se zrodily v Austrálii, a to před několika desítkami let, kdy pastevci ovcí začali používat vzduchové pistole vystřelující kuličky, naplněné nesmývatelným barvivem, pro jednodušší a rychlejší značkování velkých stád ovcí.
Odtud se tato novinka přenesla do Spojených států, kde se pravděpodobně již tehdy odehrály první přestřelky mezi honáky, prvními hráči paintballu. První praktické využití pak paintball našel kde jinde než v armádě. Byl zařazen do výcviku speciálních jednotek jako realistická simulace boje se střelnými zbraněmi.
Teprve po rozšíření na vojenských základnách a výcvikových centrech se paintball opět vrátil zpět do civilní sféry, ale už jako sportovní disciplína.
Od prvního oficiálního turnaje v roce 1981 ve státě New Hampshire v USA se paintball rozšířil nejprve ve Spojených státech a Kanadě, poté i Austrálii, západní Evropě a Japonsku. V ČR se hraje paintball od roku 1992, a to zásluhou Borise Browna, který zde zahájil provoz prvního paintballového hřiště.
Existuje mnoho variant této hry, většinou proti sobě stojí dva týmy a cílem hry je získat vlajku soupeře, zároveň chránit tu svou a vyřadit co nejvíce protihráčů. Další varianty jsou dobývání objektů, zachraňování rukojmích či zneškodnění bomby.
Počet hráčů může být 6, ale i 60. Výjimkou ale také nejsou hry, kterých se účastní i několik set hráčů. Počet hráčů je limitován pouze rozlohou a členitostí hřiště. Časový limit her bývá většinou 20 minut, ale vždy záleží na variantě dané hry. Na průběh celé hry dohlíží rozhodčí.
Ke hře se používají speciální značkovací zbraně na stlačený vzduch nebo CO2, které vystřelují želatinové kuličky naplněné barvou. Jejich dostřel je kolem 50 metrů a rychlost kuličky se pohybuje na hranici 90 m/s.
Hraje se buď na přírodním či uměle postaveném hřišti, ale vždy by mělo být dostatečně členité a s mnoha překážkami, které mohou hráči použít jako kryty. Jako překážky lze využít nejen terénní nerovnosti, ale i stromy, budovy či uměle vytvořené překážky v podobě palet, beden, pneumatik apod. Velkou oblibu pak získávají hřiště vybudovaná v bývalých vojenských areálech nebo také v opuštěných budovách.
K této hře by vám neměla chybět také správná výbava, patří do ní speciální paintballová maska chránící celý obličej, bez níž by hra byla vyloženým hazardem; rukavice, které mají zesílený hřbet, dále pak vhodné oblečení, většinou v podobě vojenských maskáčů či jiného pevného ošacení, a také pevná, nejlépe kotníková obuv. Více o cenách vybavení na http://www.paintballshop.cz
 
 
 
 
 
Zpracováno podle:
http://www.adrex.cz
http://www.bestkiteboarding.cz
http://www.poweriser-ustecko.cz
[PK]

Flexifoil Snowkiting
 

Paintball

Poweriser
 

 


Adrenalinové sporty - Sport články


Adrenalinové sporty - Sport příspěvky

foto
31.7. - 1.8 09 se v hřiměždickém lomu u Dobříše uskuteční již 10. ročník otevřeného mistrovství České republiky ve skocích do vody jménem HIGHJUMP 2009. Nadšenců pro tuto sportovní disciplínu u...

http://www.web4men.eu/pg/sport/adrenalinove-sporty/highjump-2009/?IdDir=759&Lang=1
Adrenalinové sporty
27.7.2009 11:23:24 | Přezdívka: JirkaPraha



Vlož svůj příspěvek, zajímavost nebo článek

Přezdívka:
Vaše jméno:
Předmět: *
Komentář: *
Odkaz na stránku:
Foto: (max. 1MB, jpg/jpeg)
Odsouhlasení: Potvrzuji, že jsem se seznámil s podmínkami serveru. Podmínky naleznete i zde.
Položky označené * jsou povinné.






Více z našeho webu




Dívka dne vám přináší vtip

Běží dvě párátka do kopce a předběhne je ježek. První pak říká druhému: „Hej, tos nemohl říct, že nahoru jezdí autobus?“

Zajímavá videa
Upozornění

Tento web je interaktivní a přispívat zde mohou i naši čtenáři. Majitel webu nenese odpovědnost za porušení autorských práv v souvislosti s publikovanými články.

Doporučujeme

 


 

Pro inzerci na našich stránkách nás neváhejte kontaktovat na
 web4men ( zavináč) gmail.com

 
Kurzy měn
EUR Vlajka meny EUR  
GBP Vlajka meny GBP  
USD Vlajka meny USD  
CAD Vlajka meny CAD  
CHF Vlajka meny CHF  
JPY Vlajka meny JPY  
PLN Vlajka meny PLN  
RUB Vlajka meny RUB  
PX50 Vlajka meny PX50  
Počasí
Zajímavé informace
Kovová kráska