Web4Men - pánský LifeStyle magazín
 -  29/03/2024
Přidat k oblíbeným
CZ EN
 
Úvodní strana  Zábava/Kultura  Články  Urban legend aneb městská legenda  

 

 

 




Urban legend aneb městská legenda

 

 

Mezi lidmi koluje spousta „zaručených“ pravd a historek, které jsou velmi poutavé, až k neuvěření. Jejich problém spočívá však v tom, že pravdivé nejsou ani za mák. Ano je řeč o tzv. urban legends, které nejčastěji mají formu „kamarád kamaráda něco zažil...“. Otrlejší vypravěči těchto nepravd pak přímo řeknou, že oni sami byli svědky té či oné události..., zřejmě proto, že o pravdivosti vyprávěné historky jsou přesvědčeni do extrémní míry. Několik z těchto legend uvedeme na ukázku, abychom si v partě kamarádů i pivka nepřipadali jako naprostí vyděděnci, že takovým blábolům věříme.

 

 

  

Žiletky na skluzavkách – Tohle je typickým příkladem výše zmiňovaných historek. Traduje se, že na nějakém koupališti či v aquaparku došlo k ošklivým poraněním zákazníků na tobogánu nebo skluzavce díky tomu, že skupina cikánů nastražila na danou atrakci žiletky, na nichž se lidé pořezali jako na kruhadle na zelí. Imaginativní vypravěči přidají i způsob, jak byly žiletky upevněny a obohacením může být i nějaké peprné zranění (třeba někoho, kdo jel po břiše)

 

Jehly mezi sedačkami – Ač tato báchorka zní velmi pravděpodobně, taktéž patří mezi sortu nepravdivých vyvrhelů. Říká se, že narkomani strkají jehly nakažené virem HIV mezi sedačky v autobusech, tramvajích a metrech MHD. Nepozorní lidé si pak na ně sednou a na problém je zaděláno. Je možné, že někdy někde někdo nechal na sedačce povalovat injekční jehlu a nepozorný uspěchaný člověk dnešní doby na ni sedl a pak si to vyčítal do konce života. Tak tato legenda mohla vzniknout, ale vězme, že narkomani vážně takové nepohody, aby nastražovali jehly jako pasti, nedělají.

 

Škvor v dutinách – Vypráví se (a existují i lidé se znalostí biologie na gymnasiální úrovni, kteří tomu věří), že spát v místnosti, kde se vyskytují škvoři, se nevyplácí. Takový škvor prý totiž může vlézt člověku do nosu nebo do ucha a tam svými kleštičkami na zadečku udělat pořádnou neplechu... Tak tohle NE, přátelé. Škvoři nic takového nedělají a není nejmenší důvod mít z nich obavy

 

Nápomocná sebevražda – V našich krajinách ne moc často se vyskytující, ale rovněž zajímavá fáma o tom, že pokud bydlíte na koleji s člověkem, který spáchá sebevraždu, potom uděláte všechny zkoušky v daném školním roce.

 

Nelétající čmelák – Jedna, kterou často používají všehoschopní štváči multilevel-marketingových společností k motivaci stáda ovcí. Říkají, že bylo spočteno a je vědecky dokázáno, že čmelák z aerodynamického hlediska a z hlediska fyzikálních zákonů vzhledem ku své hmotnosti a ploše křídel nemůže létat (pak pro pobavení dodávají, že mu to ale nikdo neřekl a proto létá).  Takže tak to opět není. Kdyby bylo spočteno, že čmelák nemůže létat na základě fyzikálních zákonů, tak by vážně nelétal. Čili čmelák létat může a taky létá, a žádnou silnou motivaci k tomu nepotřebuje.

 

Vyschlá mícha – Tuhle všichni známe a o její nepravdě jsme se všichni několikrát jistě přesvědčili (někteří i na neobvyklých místech, jako třeba vlakový vagón). V silně křesťanských komunitách se traduje, že po onanii člověku vyschne mícha, vytečou oči, ochlupatí se ruce a v nejpikantnějším případě se mu stane všechno najednou. Inu, co si ti pánbíčkáři nevymyslí.

[MK 11.2.2011]


Urban legend aneb městská legenda - Články - Zábava/Kultura příspěvky


Vlož svůj příspěvek, zajímavost nebo článek

Přezdívka:
Vaše jméno:
Předmět: *
Komentář: *
Odkaz na stránku:
Foto: (max. 1MB, jpg/jpeg)
Odsouhlasení: Potvrzuji, že jsem se seznámil s podmínkami serveru. Podmínky naleznete i zde.
Položky označené * jsou povinné.






Více z našeho webu




Dívka dne vám přináší vtip

Běží dvě párátka do kopce a předběhne je ježek. První pak říká druhému: „Hej, tos nemohl říct, že nahoru jezdí autobus?“

Zajímavá videa
Upozornění

Tento web je interaktivní a přispívat zde mohou i naši čtenáři. Majitel webu nenese odpovědnost za porušení autorských práv v souvislosti s publikovanými články.

Doporučujeme

 


 

Pro inzerci na našich stránkách nás neváhejte kontaktovat na
 web4men ( zavináč) gmail.com

 
Kurzy měn
EUR Vlajka meny EUR  
GBP Vlajka meny GBP  
USD Vlajka meny USD  
CAD Vlajka meny CAD  
CHF Vlajka meny CHF  
JPY Vlajka meny JPY  
PLN Vlajka meny PLN  
RUB Vlajka meny RUB  
PX50 Vlajka meny PX50  
Počasí
Zajímavé informace
Kovová kráska