Web4Men - pánský LifeStyle magazín
 -  23/05/2017
Přidat k oblíbeným
CZ EN
 
Úvodní strana  Celebrity  Karel Gott  

 

    

 


 
Karel Gott
 
Karel Gott (* 14. července 1939, Plzeň, ČR) je jeden z nejvýznamnějších českých zpěváků populární hudby, známý už čtyři desetiletí, s přívlastkem „Zlatý hlas z Prahy“. Je jednou z největších legend české hudební scény. Gottovi jsou někdy vyčítány jeho kontakty s komunistickým režimem.
 
Životopis
 
Dětství a mládí
Karel Gott se narodil 14. července 1939 v Plzni. V mládí se toužil stát malířem a po ukončení školní docházky se v Praze neúspěšně pokoušel o studium výtvarného umění. Když nebyl přijat, odešel do učení (ČKD) v oboru elektromontér. Během učňovských let se věnoval své druhé velké lásce – hudbě a zpěvu. V 50. letech příležitostně vystupoval zároveň jako zpěvák – amatér a účastnil se různých pěveckých soutěží. Poprvé na sebe upozornil v roce 1957, tedy v době, kdy v Československu stále ještě doznívala éra swingu a rock´n´roll bylo možné slyšet jen v klubech (Akord klub, Reduta). U poroty sice zcela propadl, avšak dostal nabídku na angažmá v pražských tanečních kavárnách s orchestry (např. Karel Krautgartner). Vedle svého zaměstnání v ČKD začal poloprofesionálně vystupovat jako zpěvák.
 
Počátky jeho působení
V roce 1958 získal první místo v soutěži amatérských zpěváků. V roce 1960 definitivně odešel z ČKD a začal se profesionálně věnovat pouze zpěvu. Na pražské státní konzervatoři studoval do roku 1963 prezenčně operní zpěv u prof. Karenina (žáka ruského pěvce Šaljapina) a do roku 1966 pokračoval dálkově. Zpočátku ale u publika budil spíše smíšené a kontroverzní pocity. Obecenstvo si těžce zvykalo na jeho projev, který se zcela vymykal zažitým trendům v taneční hudbě začátkem 60. let v Česku. Teprve až éra twistu v letech 1962–64 přinesla do české pop music výrazné oživení. Začala také éra divadel malých forem, v nichž se rodila moderní česká populární hudba.
 
První úspěchy
V roce 1962 dostal Karel Gott nabídku na angažmá do nového divadla Semafor Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra. Tento fakt znamenal zásadní zlom v jeho kariéře. Už v tomto roce díky duetu s Vlastou PrůchovouAž nám bude dvakrát tolik“ zvítězil v rozhlasové hitparádě. V roce 1963 se jeho píseň „Oči sněhem zaváté“, z autorské dílny Semaforu, stala hitem roku. S mnohými dalšími hity navíc Karel Gott vyhrál čtenářskou anketu časopisu Mladý svět Zlatý slavík 1963.
 
Americké angažmá
V roce 1965, po odchodu ze Semaforu založil se svými novými spolupracovníky textařem a skladatelem – bratry Štaidlovými vlastní divadelní scénu Apollo a stal se její hlavní hvězdou až do roku 1967, kdy bylo divadlo rozpuštěno a Karel Gott odešel na 7 měsíců trvající angažmá do Spojených států (Las Vegas).
 
Růst popularity
Koncem 60. let je už éra divadel malých forem a jejich písniček pryč. V pop music vzniká pozdější styl zvaný „střední proud“ neboli „mainstream“. (Rok 1967, kdy Karel Gott pobývá v USA je také na mnoho let už jediným rokem, kdy se podařilo jeho největšímu „rivalovi“, Waldemarovi Matuškovi, zvítězit v anketě Zlatý slavík). Ze Spojených států se Karel Gott vrací jako sebevědomý profesionál. Po počátečních úspěších v USA, Kanadě, východní i západní Evropě, kde mu vychází jeho první (a hned zlaté!) album a kdy jeho jméno začíná zdobit ozdobný přívlastek „Zlatý hlas z Prahy“, se s plnou vervou pouští do nové práce také na domácí scéně. Opět jsme svědky jednoho hitu většího než druhého, je tu doba slavné Lady Carneval, skladby složené jedním z nejčastějších spolupracovníků Karla Gotta - Karlem Svobodou. V tomto období pak popularita Karla Gotta dosáhla mezinárodního rozměru. V roce 1977 se zúčastnil natáčení cover verze písničky All by myself věnované Janu Palachovi. Píseň se jmenovala "Můj bratr Jan" Aby mohl pokračovat v kariéře, podepsal roku 1977 Antichartu.
 
Zlatá éra Karla Gotta
V 80. letech vystupuje ve vrcholné formě doma, stejně jako jinde v Evropě, v zámoří i Asii. Svůj repertoár rozšiřuje od popu, před lidovky až po klasickou hudbu. Objevuje se i v několika celovečerních i dokumentárních filmech.
V polovině 80. let popularita Karla Gotta v Česku i v zahraničí dosahuje vrcholu, na domácí scéně mu vůbec poprvé roste konkurence v podobě mladých zpěváků, která však jen nakrátko přerušuje dobu jeho kralování. Koncem 80. let je Karel Gott opět na vrcholu. V roce 1989 slaví těsně před revolucí své 50. narozeniny, stává se pomalu zpěvákem v letech, který má ta nejlepší za sebou, neusiluje za každou cenu o první příčky v hitparádách mladých, naopak dává přednost pečlivějšímu a decentnějšímu výběru repertoáru před líbivostí.
 
Zamýšlený konec kariéry
V roce 1990 se rozhoduje ukončit svoji kariéru a pořádá mamutí turné na rozloučenou po sportovních halách v Československu a Německu. Úspěch turné byl však tak velký, že své rozhodnutí přehodnocuje. Není pochyb o tom, že by změna politického režimu a nové možnosti, kdy většina „normalizačních“ hvězd upadla v zapomnění, případně se začala věnovat podnikání, měla nějaký vliv na oblibu Karla Gotta. V roce 1992 se jeho album Když muž se ženou snídá  stává nejprodávanější deskou roku (stejný úspěch slavil ještě v letech 1995 a 1997). Během 90. let se věnuje také stále víc své druhé lásce – malování a své obrazy mimořádně úspěšně vystavuje v Česku i v zahraničí. V obnovené anketě Český slavík navazující na svého legendárního předchůdce Zlatého slavíka obsazuje v roce 1996 opět s velkým náskokem první pozici, kterou si drží dodnes (2009). Celou dekádu úspěšných 90. let završuje famózním koncertem ve Spojených arabských emirátech a v Číně před 600 miliony diváky Eurovize a v Carnegie Hall v New Yorku.
Na své dřívější úspěchy navazuje i v současnosti a nové příznivce si získává i mezi nejmladší generací.
 
Bratislavská lyra
Na festivalu Bratislavská lyra získal v roce 1966 zlatou bratislavskou lyru za píseň Mám rozprávkový dom (Vieroslav Matušík/Eliška Jelínková) a v roce 1969 bronzovou bratislavskou lyru za píseň Hej, páni konšelé (Jaromír Klempíř/Jiří Štaidl).
 
Zlatý slavík
V průběhu své více téměř padesátileté pěvecké kariéry Karel Gott 34× zvítězil v anketě Zlatý, resp. Český slavík (v letech 1963–1966, 1968–1981, 1983–1984, 1989–1990, 1996–1997, 1999–2008, třikrát skončil druhý (1967, 1991 a 1998) a třikrát třetí (1985, 1986 a 1987).
 
Rodina
Karel Gott se dne 7. ledna 2008 v Las Vegas oženil s dlouholetou přítelkyní Ivanou Macháčkovou, se kterou má dceru Charlottu Ellu a od 28. května 2008 druhou dceru Nelly Sofii. Z předchozích vztahů má dcery Dominiku a Lucii.
 
 
Diskografie
  • 2009 Když já byl tenkrát kluk – 70 hitů
  • 2008 Písmo lásky
  • 2008 Loď snů
  • 2008 Posel dobrých zpráv
  • 2007 Hrátky s láskou
  • 2007 Slasti otce vlasti
  • 2006 Má pouť
  • 2005 K.Gott & K.Svoboda - Jdi za štěstím
  • 2004 Můj strážný anděl
  • 2002 Pokaždé
  • 2002 Swing kolekce
  • 2001 In mir klingt ein Lied / Hity ´71
  • 2001 Má píseň / Mistral
  • 2001 Poslouchejte! Karel Gott zpívá Lásku bláznivou a další hity...
  • 2000 Anniversary box
  • 2000 Karel Gott ve Slaném
  • 1999 Originální nahrávky z 90. let
  • 1998 Hlas můj nech tu znít + bonus
  • 1998 Recitál - Eva Pilarová & Karel Gott
  • 1998 Ro(c)ky mého mládí
  • 1998 Svátek svátků (Karel Gott & Eva Urbanová)
  • 1998 The Golden Voice Of Prague + bonus
  • 1997 Duety (Karel Gott & Lucie Bílá)
  • 1997 Miluj
  • 1996 Belcanto
  • 1996 Cesta rájem
  • 1996 Dotýkat se hvězd
  • 1996 Pár havraních copánků
  • 1996 Pošli to dál
  • 1996 Vánoční kolekce
  • 1996 Zpívá Karel Gott + bonus
  • 1995 Originální nahrávky z 80. let
  • 1995 Zázrak vánoční
  • 1994 Karel Gott `95
  • 1994 Originální nahrávky ze 70. let
  • 1993 Only You
  • 1993 Originální nahrávky ze 60. let
  • 1993 Věci blízké mému srdci
  • 1992 Když muž se ženou snídá
  • 1991 Nejromantičtější
  • 1991 42 největších hitů
  • 1990 I Love You For Sentimental Reasons
  • 1990 Písmo lásky
  • 1990 Rock'n'roll Party
  • 1989 Loď snů
  • 1989 Story 3 - Karel Gott
  • 1988 You Are Everywhere
  • 1987 Posel dobrých zpráv
  • 1987 Story 2 - Karel Gott
  • 1986 Karel Gott 2
  • 1986 To vám byl dobrý rok
  • 1985 Muzika
  • 1984 Hrátky s láskou
  • 1984 Jiří Štaidl
  • 1983 Ó Rose Marie - Polská Krev
  • 1983 ... a to mám rád
  • 1983 Koncert pro tebe (Just For You)
  • 1983 White Christmas
  • 1982 Bílé vánoce
  • 1982 Country Album 2
  • 1982 Kontrasty
  • 1982 My Czech Goldies
  • 1981 Country album
  • 1981 Story I (LP1)
  • 1981 Story I (LP2)
  • 1980 Karel Gott dnes
  • 1979 My Romantic Feeling
  • 1978 Malá sváteční hudba
  • 1978 Romantika
  • 1976 Písně z TV seriálu "Zpívá Karel Gott"
  • 1975 From My Czech Song-Book
  • 1975 Hvězda padá vzhůru
  • 1975 Melodie, které nestárnou
  • 1974 Italské kanconety
  • 1974 Karel Gott '74
  • 1973 Hudba není zlá
  • 1973 Mezi Vltavou, Donem a Dunajem
  • 1973 Mistral
  • 1972 Má píseň
  • 1972 My Czech Favourites
  • 1969 In mir klingt ein Lied
  • 1969 Poslouchejte!
  • 1969 Vánoce ve zlaté Praze
  • 1967 Hlas můj nech tu znít
  • 1966 Recitál Karla Gotta
  • 1966 The Golden Voice Of Prague
  • 1965 Zpívá Karel Gott
 
Zdroje:
 
 
[JJ, 12.6.2009]

Karel Gott - Celebrity příspěvky


Vlož svůj příspěvek, zajímavost nebo článek

Přezdívka:
Vaše jméno:
Předmět: *
Komentář: *
Odkaz na stránku:
Foto: (max. 1MB, jpg/jpeg)
Odsouhlasení: Potvrzuji, že jsem se seznámil s podmínkami serveru. Podmínky naleznete i zde.
Položky označené * jsou povinné.






Více z našeho webu


 

 



Dívka dne vám přináší vtip

Jaký je rozdíl mezi kozou a kamzíkem? 


Zkuste vzít do pusy kamzíka.

Zajímavá videa
Erotický veletrh

Upozornění

Tento web je interaktivní a přispívat zde mohou i naši čtenáři. Majitel webu nenese odpovědnost za porušení autorských práv v souvislosti s publikovanými články.

Doporučujeme

 


 

Pro inzerci na našich stránkách nás neváhejte kontaktovat na
 web4men ( zavináč) gmail.com

 
Kurzy měn
EUR Vlajka meny EUR  
GBP Vlajka meny GBP  
USD Vlajka meny USD  
CAD Vlajka meny CAD  
CHF Vlajka meny CHF  
JPY Vlajka meny JPY  
PLN Vlajka meny PLN  
RUB Vlajka meny RUB  
PX50 Vlajka meny PX50  
Počasí
Zajímavé informace
Kovová kráska